КРАТКА ИСТОРИЯ НА

Мария Монтесори & нейния метод

Д-р Мария Монтесори, италиански лекар и възпитател е основател на метода на обучение Монтесори. След като става първата жена лекар в Италия, тя работи много с деца и с голям интерес наблюдава тяхното естествено развитие и психология. През 1907 г. отваря първата си класна стая “Casa dei Bambini” или Детска къща. В тази първа класна стая М. Монтесори наблюдава поведението на малките деца, което формира основата на нейния образователен метод.

Тя отбеляза периоди на дълбоко внимание и концентрация, непрекъснато повтаряща се дейност и чувствителност, рефлектираща околната среда. През 1909 г. Мария Монтесори написва “Метод на научна педагогика като приложение към детското обучение в детски домове “. Славата на Мария Монтесори, нейната Детска къща и метод бързо се разпространяват и днес методът на обучение Монтесори съществува благодарение на нейните нововъведения.


Прочетете повече
По – малко

ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ

Попиващ
ум

Това е особен вид съзнание, чрез което детето попива всичко от средата. Различен вид съзнание от това на възрастния. Детето работи несъзнателно, водено е от вътрешна сила и му помага да се самоизгражда. Попивайки от средата, впечатленията го формират, стават част от него самия – култура, морал и т.н.

Чувствителни периоди

Чувствителните периоди касаят възрастта от раждането до 6-годишна възраст и представляват тази уникална способност, типична за децата да усвояват нови умения и знания абсолютно несъзнатено. Това са периоди на особена чувствителност към дадена област или към определени елементи от средата.

Подготвена
среда

Средата е организирана за всеки етап от развитието на
детето, за да отговори най-добре на неговите нужди.
В подготвената среда нищо не е оставено на случайността,
детето има свободата да избира, но тази свобода е относителна, защото се намира в рамките на специфично структурирана рамка.

Характеристики на материала

Движението

Тъй като при детето движението е жизненоважно, в Монтесори класната стая то се фаворизира максимално. Движението развива интелигентността и като израз на волята позволява постепенното изграждане на личността на детето.

Движението е връзката между духа и света и носи на детето по-голяма самоувереност.

Ролята на
преподавателя

Работата на Монтесори преподавателя е тази на водач на детето, да му помага да върши нещата сам, да му позволява да развива потенциала си в атмосфера на уважение и доверие

Предимства

Родителски препоръки

За нас е удоволствие да говорим за детска градина “Les Petits Princes”. Бяхме в период на търсене на франкофонско учебно заведение за нашия син Марк, 4год., в което да се чувства обичан и подкрепян. Така намерихме детска градина “Les Petits Princes”, където ни посрещат топло и усмихнато всяка сутрин.
Не мислихме, че приключението ни с “Les petits princes” ще продължи повече от 10 години, а сега е част от семейството ни. Искаме да благодарим на целия екип за безусловната любов, приятелство, търпението и доброта, с които бяха отгледани нашите деца.
Gergana et Nikolay Mladenov
Хиляди благодарности на целия екип на „ Les petits princes „ за прекрасното отношение и отлично структирираната учебна програма, с която Ани неусетно и с удоволствие обогати знанията си и усвои нови умения., така яе днес се чувства уверена и готова за предизвикателствата в новото училище.
Alice et Anatoli
Сърдечни благодарности на целия екип! Вниманието, търпението и подкрепата, които дадохте на Илианка, допринесоха за нейното приемане във „Виктор Юго“. Само за 10 месеца Илианка научи неща, които отнемат години подготовка и упражнения! Детето ни се връщаше с усмивка и всички знания й бяха поднесени под формата на игра и забавление.
Георги, Виолета и Илиана
От сърце благодарим за подготовката и обучението на Айви. Направихте го с много любов и внимание към нея. Какво е? Радваме се, че избрахме „Малките принцове“, най-доброто място за всяко дете.
Огромно благодаря на целия екип и специално на Цвети, Анаис, Корин, Доминик и Тони.
Иван и Деси
Тук нашите деца процъфтяват в подходяща учебна среда с образователен, професионален и грижовен екип. Лука и Леа ще запазят непреходен спомен и ние, родителите, сме горди, че направихме този избор. Благодарим ви, че вярвате в нашите деца и им помагате да повярват в собствените си способности!
Lea, Luca, Olga и Medhi
Сърдечно благодарим за грижите и любовта ви през последните 3 годони. Вашата отдаденост към професията и децата е достойна за уважение и възхищение! Желаем ви да бъдете здрави, безкрайно щастливи и още много дечица, в чиито сърца да оставяте трайна следа.
Сали и Джоуи
Предишна
Следваща